Informatieve Blog over Schrijnwerk

Waarom overstappen op kunststof?

Geschreven door Fabrikade marketing team | 9-sep-2024 16:00:00

 


Houten kozijnen vs kunststof kozijnen: waarom overstappen op kunststof?

Bij de keuze tussen houten en kunststof kozijnen staan veel aannemers en huiseigenaren voor een belangrijke beslissing. Elk type kozijn heeft zijn eigen kenmerken, maar de voordelen van kunststof kozijnen hebben de laatste jaren steeds meer de overhand gekregen. Vooral in een tijd waarin duurzaamheid en energiebesparing centraal staan, zijn kunststof kozijnen een logische keuze. In deze blog bespreken we waarom het vervangen van houten kozijnen door kunststof een slimme zet is voor aannemers in de bouw en de eindgebruikers. We zetten de voordelen op een rij, en laten dan zelfs nog eens de significant lagere inkoopprijs ten opzichte van houten kozijnen buiten beschouwing...

Waarom kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen zijn de afgelopen decennia uitgegroeid tot een populaire keuze in de bouwsector. Dit komt voornamelijk door de veelzijdigheid, lage onderhoudskosten en uitstekende isolatiewaarde. Voor aannemers die op zoek zijn naar duurzame, efficiënte oplossingen voor hun projecten, bieden kunststof kozijnen tal van voordelen.

1. Onderhoudsarm: bespaar tijd en kosten

Een van de belangrijkste redenen waarom veel aannemers adviseren om over te stappen op kunststof kozijnen, is het feit dat ze bijna geen onderhoud vereisen. Bij houten kozijnen moet je rekening houden met een regelmatige schilderbeurt, gemiddeld om de vijf jaar. Dit is niet alleen tijdrovend, maar brengt ook kosten met zich mee voor verf, lak, en arbeid.

Kunststof kozijnen daarentegen hebben slechts een periodieke schoonmaakbeurt nodig om ze in topconditie te houden. Ze rotten niet, bladderen niet af en zijn bestand tegen verkleuring. Dit maakt ze ideaal voor zowel particulieren als bedrijven die de onderhoudskosten willen minimaliseren.

Voordelen in het kort:

  • Geen periodieke schilderbeurten nodig.
  • Bestand tegen weersinvloeden zonder veroudering.
  • Tijd en geld besparend op de lange termijn.

2. Duurzaamheid kunststof kozijnen: een lange levensduur

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt in de moderne bouw, en kunststof kozijnen scoren hier hoog. Waar houten kozijnen onderhevig zijn aan weersinvloeden en kunnen rotten of vervormen door vocht en zonlicht, blijven kunststof kozijnen hun vorm behouden. Vooral in vochtige omgevingen of gebieden met veel zonlicht is kunststof de duurzamere keuze.

Kunststof kozijnen zijn bestand tegen rot, schimmel, en insectenschade. Dit zorgt voor een langere levensduur, vaak tot wel 50 jaar, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Aannemers kunnen erop vertrouwen dat ze een product installeren dat lang meegaat en op de lange termijn kosten bespaart voor hun klanten.

Voordelen in het kort:

  • Bestand tegen vocht en extreme weersomstandigheden.
  • Geen last van rot of kromtrekken.
  • Lange levensduur van gemiddeld 50 jaar.

3. Isolatiewaarde kunststof kozijnen: energiebesparing voor de klant

De isolatiewaarde van kozijnen is een belangrijk aspect voor huiseigenaren die hun energierekening willen verlagen. Kunststof kozijnen hebben uitstekende thermische eigenschappen, wat ze tot een zeer energie-efficiënte keuze maakt. Door hun hoge isolatiewaarde dragen ze bij aan een betere warmte-isolatie van de woning, wat leidt tot lagere stookkosten.

Houten kozijnen hebben vaak koudebruggen, wat kan leiden tot warmteverlies en daardoor hogere energiekosten. Kunststof kozijnen zijn beter in staat om warmte binnen te houden en kou buiten te sluiten. Dit maakt ze bijzonder aantrekkelijk voor nieuwbouw- en renovatieprojecten waarin energiezuinigheid een prioriteit is.

Daarnaast kunnen kunststof kozijnen gemakkelijk worden voorzien van HR++ of zelfs triple glas, waardoor de isolatiewaarde nog verder wordt verbeterd. Dit is een belangrijke overweging in het kader van energiezuinige of energieneutrale woningen.

Voordelen in het kort:

  • Lagere energiekosten door verbeterde isolatie.
  • Geschikt voor HR++ en triple glas.
  • Verhoogt de energie-efficiëntie van woningen.

4. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Hoewel hout van nature een milieuvriendelijk materiaal lijkt, is kunststof in veel opzichten een duurzamere keuze op lange termijn. Moderne kunststof kozijnen worden vervaardigd met een focus op milieuvriendelijkheid en zijn vaak recyclebaar aan het einde van hun levensduur. Daarnaast dragen kunststof kozijnen bij aan energie-efficiëntie, wat zorgt voor een lagere CO2-uitstoot door verminderd energieverbruik.

Houten kozijnen daarentegen vereisen niet alleen onderhoud met chemische verf- en laksystemen, maar ook het kappen van bomen voor hun productie. Dit is een bijkomend argument voor bouwprofessionals om kunststof kozijnen te verkiezen boven hout.

Voordelen in het kort:

  • Kunststof kozijnen zijn recyclebaar.
  • Dragen bij aan lagere CO2-uitstoot door energiebesparing.
  • Minder impact op bossen en het milieu.

5. Esthetische mogelijkheden

Een veelgehoorde misvatting over kunststof kozijnen is dat ze esthetisch beperkend zouden zijn. Tegenwoordig is er echter een breed scala aan kleuren, afwerkingen en stijlen beschikbaar, die elk type houten kozijn kunnen nabootsen. Van moderne strakke lijnen tot traditionele houtnerfstructuren, kunststof kozijnen bieden tal van mogelijkheden om in elk bouwproject te passen.

Bovendien blijven de kleuren van kunststof kozijnen jarenlang mooi, zonder dat ze vervagen of opnieuw behandeld moeten worden. Dit is ideaal voor aannemers die een product willen leveren dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook lang mooi blijft.

Voordelen in het kort:

  • Verschillende kleuren en afwerkingen beschikbaar.
  • Opties die passen bij zowel moderne als traditionele bouwstijlen.
  • Geen verkleuring of onderhoud van de kleur nodig.

6. Veiligheid en inbraakwerendheid

Kunststof kozijnen zijn niet alleen energiezuinig en onderhoudsarm, maar ook zeer veilig. Ze kunnen worden uitgerust met moderne inbraakwerende technologieën zoals meerpuntssluitingen en verstevigingen in het kozijnprofiel. Dit maakt ze een aantrekkelijke keuze voor huiseigenaren die de veiligheid van hun woning willen verbeteren zonder in te leveren op esthetiek of functionaliteit.

Bovendien zijn kunststof kozijnen brandvertragend en bieden ze betere bescherming tegen brand in vergelijking met houten kozijnen.

Voordelen in het kort:

  • Inbraakwerend door moderne beveiligingstechnologieën.
  • Brandvertragend en veiliger dan hout.

Samengevat: de voordelen van kunststof kozijnen

Voor aannemers in de bouw is het duidelijk dat kunststof kozijnen een duurzame, onderhoudsarme en energie-efficiënte oplossing zijn. Ze bieden tal van voordelen ten opzichte van traditionele houten kozijnen, zowel op het gebied van isolatie, levensduur, veiligheid als esthetiek. In vochtige of zonnige omgevingen zijn ze zelfs een onmisbare keuze, omdat ze niet zullen rotten of vervormen, in tegenstelling tot hout.

Voor wie werkt aan nieuwbouwprojecten of renovaties waarin duurzaamheid, kostenbesparing en comfort centraal staan, zijn kunststof kozijnen de ideale oplossing. Ze bieden aannemers een kwalitatief hoogwaardig product dat zowel esthetisch als functioneel perfect aansluit bij de wensen van moderne klanten.